Το συγκρότημα κτιρίων “ΚΑΝΑΚΑΡΙ 1656” βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, στο Σαγκρί Νάξου. Αποτελεί το συγκρότημα των βοηθητικών κτισμάτων (προκτίσματα) του ενετικού πύργου Σωμαρίπα. Σύμφωνα με παλαιό συμβόλαιο, αποτελείται από το πυργόσπιτο και το φουρναριό. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα κτίσματα ήταν ασκεπή και ερειπωμένα.

Το 2017, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης – αναστήλωσης των κτισμάτων μετά από έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς αποτελεί διατηρητέο κτίριο, και λαμβάνοντας άδεια από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Κατά τις εργασίες καθαρισμού και αποχωμάτωσης του εσωτερικού χώρου των κτιρίων, βρέθηκε μαρμάρινο οικόσημο με την επιγραφή FNS 1656, που μαρτυρά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου (Francesco Nicola Sommaripa) και τη χρονολογία κατασκευής του (1656).

Από την αρχή ως την ολοκλήρωση των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η αποκατάσταση του συγκροτήματος έγινε με σεβασμό στην ιστορία, την παλαιότητα και την αρχιτεκτονική τόσο των κτισμάτων όσο και του οικισμού στον οποίο ανήκει, πλήρως εναρμονισμένο με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Σαγκρίου. Μελετητής και επιβλέπων μηχανικός του έργου ήταν ο ιδιοκτήτης Μανώλης Στ. Ζευγώλης, πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.

Το πυργόσπιτο και το φουρναριό (“ΚΑΝΑΚΑΡΙ 1656”) καθώς και ο πύργος Σωμαρίπα αποτελούσαν κατά το παρελθόν ενιαία ιδιοκτησία του Francesco Sommaripa. Όμορα του συγκροτήματος εύκολα διακρίνονται παλαιές χτιστές πλύστρες και πηγάδι, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες των οικημάτων. Η περιοχή αυτή αποτελούσε σημείο συνάθροισης των κατοίκων του χωριού, κάτι που εξακολούθησε και έπειτα, με την ανέγερση της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πλάι του πύργου, που λειτουργούσε ως εκκλησία διπλού δόγματος (χριστιανών καθολικών και ορθοδόξων). Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πύργος Σωμαρίπα καταστράφηκε τη δεκαετία του 1940 και σήμερα βρίσκεται ερειπωμένος.

Μενού